PhytoChi CZ PhytoChi SK PhytoChi PL

logo500-pj-CZ

Jalovec

Latinský název: Juniperus communis L.

Čeleď: Cupressaceaejalovec

Využívaná část rostliny: sušené zralé plody

Vlastnosti: diuretický, působí proti nadýmání, iritant a antiseptikum gastrointestinálního traktu, děložní stimulant

Nejčastější tradiční způsoby použití: infekce ledvin a močového měchýře, kolika, nadýmání, trávící problémy
Plody jalovce obsahují silici, která je obecně považována za aktivní léčivou komponentu. Kromě toho obsahuje různé látky, včetně flavonoidů, sterolů, catechinů, proantokyanů a mastných kyselin, z nichž mnohé vykazují významné biologické aktivity, jako jsou antioxidační účinky.
Plody jalovce patří k nejvýznamnějším chuťovým ingrediencím ginu. Často se používají i k ochucování dalších nealkoholických i alkoholických nápojů (např. hořkých). Bez ohledu na kontraindikaci v těhotenství a při zánětlivých onemocněních ledvin, obsah plodů jalovce v ginu  i dalších alkoholických i nealkoholických nápojích je tak nízký, že nezpůsobuje žádné problémy, pokud člověk ovšem není hloupý a plody nezneužívá. Pokud se však plody jalovce používají jaké lék v dostatečných dávkách po delší dobu, je zapotřebí být opatrný, což platí především v období těhotenství.