PhytoChi CZ PhytoChi SK PhytoChi PL

logo500-pj-CZ

Kopretina (Syn. JUHUA)

Latinský název: Chrysantemum indicum L. (divoká kopretina) a C. morifolicum Ramat. (zahradní kopretina)

Čeleď: Asteraceaekopretina

Využívaná část rostliny: květy

Vlastnosti: detoxikační, snižující teplotu, zlepšující vidění, protizánětlivá, antimikrobiální (antibakteriální, protiplísňové, antivirové), hypotensní

Nejčastější tradiční způsoby použití: běžná nachlazení, horečka, bolesti hlavy, závratě, zarudnutí očí, nadměrné slzení očí, citlivá kůže, nežity, abscesy, ekzém

Moderní / současné způsoby použití: vysoký krevní tlak, nespavost, angina pectoris, hepatitis

Ačkoli v případě kopretiny nebyly na západě uskutečněny prakticky žádné vědecké výzkumy, kromě omezených chemických studií, je schopnost této byliny bojovat proti zánětům (např. zánětu spojivek), kožním onemocněním a projevům hypertenze, v Číně dobře známá po staletí. V současné době existují důkazy, podporující její tradiční využití jako detoxikantu (současně i antibakteriální, antivirové, protizánětlivé použití) pro léčbu za výše uvedených okolností.
Kopretina je běžně používána jako čaj. V posledních letech se stala poměrně populární v čínských restauracích Honkongu, kde je smíchávána s pu er cha (čaj, dobře známý svým příznivým vlivem na trávení). Tato čajová směs je nyní dostupná v některých kantonských restauracích čínských čtvrtí v Severní Americe.
Květy kopretiny obsahují flavonoidy, aminokyseliny a další živiny (vitamin B1, adenin, cholin, atd.), stejně tak i těkavé oleje. Může však obsahovat také siřičitany. To je výsledkem tradičního postupu, při kterém jsou čerstvé květy před sušením nejprve ošetřeny parami ze spalované síry, aby se tak předešlo plesnivění a napadení hmyzem. Ti z vás, kteří jste alergičtí na siřičitany, byste měli čaj z kopretiny pít jen opatrně. Je pravděpodobné, že se nic nestane, protože ostatní složky této „detoxikační“ byliny mohou toxické siřičitany zneutralizovat. Ale pokud zkoušíme něco nového, není opatrnosti nikdy nazbyt.
Díky svým detoxikačním a protizánětlivým vlastnostem jsou extrakty z květů kopretiny v současnosti používány v kosmetických přípravcích (krémy, mléka atd.).