PhytoChi CZ PhytoChi SK PhytoChi PL

logo500-pj-CZ

Kudzu (Syn. Gegen)

Latinský název: Pueraria lobata (Willd.) Ohwi. a P. thomsonii Benth.

Čeleď: LeguminosaeKudzu

Využívaná část rostliny: kořenová hlíza

Vlastnosti: vyvolává pocení, působí proti horečce, podporuje sekreci tělesných tekutin, urychluje osypky při spalničkách, detoxikant, působí proti průjmu, hasí žízeň

Nejčastější tradiční způsoby použití: nachlazení a chřipky a související bolesti hlavy a horečky, ztuhlost a bolesti šíje, průjem, spalničky, žízeň, opilost

Další prověřené způsoby použití: vnitřně – vysoký tlak, angina pectoris, migréna, cukrovka, ucpaný nos, kopřivka, zevně – traumatická poranění

První písemný záznam o kudzu v Číně spadá do 5. století př.n.l. a první použití v medicíně je zaznamenáno asi před 2000 lety. Rostlina kudzu je opravdu přizpůsobivá a nenáročná. Její kořen produkuje škrob, podobný škrobu maranty třtinové, kterou Asiaté (především Číňané a Japonci) často používají jako potravinu i lék. Samotný kořen se často přidává do polévky nebo se vaří samostatně či s jinými bylinkami pro ošetření různých neduhů. Obsahuje hodně proteinů a dalších látek a celá nadzemní část může být využita i jako krmivo pro zvířata. Vlákna z úponů se mohou využít při výrobě textilií.
Poté, co se před více než sto lety rozšířila z Asie do Spojených států, jedna z odrůd kudzu (Pueraria labiata) zplaněla, a to především na jiho-východě. Plazí se po telefonních sloupech, opuštěných domech a vozidlech a je považována za plevel. Namísto toho, aby ji považovala za přirozený zdroj potravy pro lidi i zvířata a za lék a průmyslové vlákno, vydává naše vláda peníze na jeden program za druhým, aby ji vymýtila.  No a stejně se v současnosti chováme k důležitým bylinkám i v Česku.
Dr. Leung rád na Kudzu vzpomíná:  „Pamatuji si, že když jsem vyrůstal, kudzu bývalo často na jídelním stole ve formě polévky, a to tehdy, když babička, usoudila, že nastala taková potřeba. V kantonské lidové medicíně tyto „potřebné“ okolnosti zahrnovaly něco z následujícího: bolesti hlavy s pocitem těžké hlavy, sucho v ústech, pocit hořka v ústech, zapáchající dech, sněť či vředy, opary na rtech, oteklé dásně, suchý a nepříjemný pocit v hrdle, krvavé oči, bolest při močení, atd. Mnohé z těchto příznaků jsou nyní charakterizovány jako virová nebo bakteriální infekce. K potravinám, které se hodí v případě, že nastanou výše uvedené příznaky, patří i fazole mung (vigna), kopretina a potočnice. Kořen a květ kudzu se používal i na léčbu kocoviny. Možná má babička servírovala polévku z kořene kudzu tajně jednomu z mých strýčků, který byl znám tím, jak dokázal okamžitě vyprázdnit láhev…..“