Latinské jméno: Curcuma longa L.
Čeleď: Zingiberaceae, zázvorovité
Používá se: upravený a vyčištěný oddenek
Vlastnosti: rozpouští krevní sraženiny, umí vybudit a usměrnit tok energie, ulevuje bolest, antioxidant, protizánětlivé
Nejběžnější tradiční využití:
– vnitřní: nadýmání, plynatost, ledvinové problémy, menstruační problémy, močení krve, bolest zubů, traumatická zranění, modřiny a rány, bolesti na hrudi, bolesti žeber, koliky, otoky, nadměrná velikost břicha
– vnější: bolesti a svědění způsobené boláky
Obecné informace: Kurkuma je koření, které zdomácnělo v celé řadě asijských pokrmů, především indických (např. curry). Používá se jak pro svoji chuť tak pro svou jasně žlutou barvu. Během několika posledních desetiletí laboratorní studie dokázaly, že kurkuma podporuje vylučování žluči, zvyšuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak, zmírňuje bolesti, stimuluje dělohu, zmírňuje záněty a otoky a má protizánětlivé, antioxidační, antibiotické, protinádorové a další účinky. Žlutě zbarvující substance zvaná kurkumin je zřejmě hlavní aktivní složkou.