PhytoChi CZ PhytoChi SK PhytoChi PL

logo500-pj-CZ

Kustovnice (Lycium spp.)

KustovniceLatinské jméno rostliny: Lycium chinesis, Lycium barbarum

Kustovnice čínská – čeleď: Solanaceae, lilkovité

Kustovnice čínská – používá se: zralý plod

Kustovnice čínská – vlastnosti: jinové tonikum, zlepšuje zrak, zlepšuje kvalitu pleti, vyživuje játra a ledviny, doplňuje životní esence (sperma), antioxidační, antimutagenní.

Kustovnice čínská a nejběžnější tradiční využití: celková slabost, ztráta energie, bolestivá záda a kolena, zvonění nebo hučení v uších, závrať, cukrovka, rozmazané vidění, kašel, erotické sny s polucemi, sexuální poruchy.

Kustovnice čínská a její použití v současnosti:

-vnitřní: vedlejší toxické účinky chemoterapie a radioterapie

-vnější: spáleniny, vředy, oleženiny, omrzliny, nežity

Obecné informace: V tradiční medicíně je nejznámější vlastností plodu kustovnice čínské její schopnost zlepšit zrak – je to dokumentováno již více než 15 století. Současný výzkum konečně dokázal tuto vlastnost vědecky podpořit. Zjistilo se, že kustovnice čínská, konkrétně její plod, nejenom obsahuje velké množství beta-karotenu ( asi 8mg/100g), ale že tento se nachází ve vysoce biologicky aktivní formě, kterou organismus ihned zužitkuje.

Beta karoten však není jediný nutrient, který kustovnice čínská ve svém plodu obsahuje. Kustovnice čínská je dále bohatá na aminokyseliny (polovina ve volné formě), ostatní vitamíny (B1,B2,C, kyselina nikotinová, atd.), polysacharidy, které mají na pokusná zvířata imunomodulační účinek a další nutrienty. Při orální aplikaci kustovnice čínská lidem během různých studií způsobila zlepšení obranných funkcí organismu pacientů, zvýšení hladiny peroxidové dismútázy (SOD) a hemoglobinu, ale zároveň snížení hladiny lipidových peroxidů a snížení příznaků senility, což ukazuje, že polysacharidy jsou zřejmě důležitou aktivní složkou, kterou kustovnice čínská obsahuje. Ještě před 25 lety se Američtí vědci na polysacharidy dívali pouze jako na karbohydráty (jako škrob a cukr), které dodávají organismu energii a mimo to nemají žádné další funkce. Ze svých výzkumů rychle účinkujících přírodních léků byli navyklí všímat si pouze okamžitých reakcí,takže buď nevěděli, jaký postoj zaujmout k něčemu, co účinkuje pomalu a nebo neměli trpělivost, která je tak typická pro Starý svět. Teprve až z Japonska, Číny a Evropy začalo pronikat stále více důkazů i o vlastnostech polysacharidů, američtí vědci zbystřili pozornost. Nyní již konečně připustili, že určité karbohydráty (polysacharidy) hrají pro naše zdraví důležitou roli a ne jenom dodávají energii.

Jinou dobře známou a dlouhodobě prověřenou vlastností, kterou se kustovnice čínská ve svém plodu vyznačuje, je její schopnost zlepšit kvalitu pleti a „zkrášlit pacienta“ a dále prý kustovnice čínská pomáhá zpomalit proces stárnutí. Alopaticky zaměřeným americkým vědcům bude toto tvrzení určitě připadat směšné. Různé studie však dokázaly, že kustovnice čínská má velké množství pozitivních účinků, mezi ně patří antioxidační, posilující imunitu, antimutagení, hypoglykemické, hypolipemické, hypotensivní atd.- z nich všechny přispívají ke zpomalení procesu stárnutí a pomáhají nám dožít se vyššího věku. Zkrášlovací schopnost plodu kustovnice čínské snad má také svůj vědecký základ, aby se ospravedlnilo, že kustovnice čínská má opodstatněné místo v oblasti kosmetiky a péči o pokožku. Současné laboratorní výzkumy totiž dokládají, že kustovnice čínská má nejen antioxidační účinky, ale také schopnost zvyšovat hydroxyprolinovou hladinu kůže u myší vedoucí ke zvýšení kolagenové syntézy. Všechny tyto efekty pomáhají zlepšovat kvalitu pokožky. Kustovnice čínská má velké množství pozitivních vlivů uvnitř i na povrchu.