PhytoChi CZ PhytoChi SK PhytoChi PL

logo500-pj-CZ

Lékořice (Glycyrrhiza uralensis)

LékořiceLatinská jména rostlin: Glycyrrhiza uralensis Fisch. ex DC., Glycyrrhiza glabra L.

Čeleď: Fabaceae, bobovité

Používá se: Kořen lékořice je jeden z nejrozšířenějších přírodních produktů na světě, již tisíce let se používá na východě i na západě, aniž by byly pozorovány nějaké nežádoucí účinky. Často se užívá flavonoidový extrakt z lékořice (LiFE®). Nejvýznamnější jdou dva druhy, a to Glycyrrhiza uralensis, lékořice uralská a Glycyrrhiza glabra, lékořice lysá. V současné době se hojně používá jako dochucovací prostředek do rozmixovaných jídel a k překrytí pachů některých léků.

Nejběžnější tradiční použití: V tradiční čínské medicíně má lékořice obzvlášť mnohostranné využití. Její použití se dá rozdělit do čtyř hlavních oblastí:

1.  Zbavuje organismus toxických látek

2. Doplněk jiných bylin a bylinných formulí

3.  Léčí vředy

4. Usnadňuje vykašlávání, lék proti kašli, slabé projímadlo a prostředek zpomalující stárnutí

Obecné informace: Až do nedávna byl za hlavní aktivní složku lékořicového kořene všeobecně považován výrazně sladký glycyrrhizin. Přestože glycyrrhizin skutečně zajišťuje mnoho účinků lékořice (protivředové, detoxikační, antialergické apod.), je zároveň zodpovědný za toxické vedlejší účinky lékořice – jako např. zadržování sodíku a vylučování draslíku, což způsobuje edémy a hypokalemii. Naštěstí jsme již objevili , že glycyrrhizin není jediný hlavní aktivní činitel lékořice. Neméně důležitou roli hrají i flavonoidy, a to bez vedlejších toxických účinků glycyrrhizinu. Během posledních 20 let na trh pronikly flavonoidové lékořicové extrakty bez glycyrrhizinu. Používají se k léčbě vředů. Tyto extrakty však stále ještě obsahují nezanedbatelné množství glycyrrhizinu a obsah flavonoidů není v příliš vysokých koncentracích. Naproti tomu nově vyvinutý LiFE® obsahuje málo nebo žádný glycyrrhizin. Je to koncentrovaný extrakt flavonoidů připravený za použití správných postupů z čínské lékořice.

Výjimečné vlastnosti lékořicových flavonoidů: Na bioflavonoidy se v posledních letech poukazuje jako na látky vysoce biologicky aktivní – s účinky kardiovaskulárními, antioxidačními, protizánětlivými, antialergickými, detoxikačními, antimikrobiálními a dalšími. V závislosti na svých zdrojích se tyto účinky liší druhem a intenzitou. Lékořicové flavonoidy patří k nejsilnějším (pokud nejsou vůbec nejsilnější) antioxidačním a protivředovým substancím , jež byly dosud objeveny.

Protivředové účinky: Čínským a japonským vědcům jsou protivředové, detoxikační a antioxidační účinky lékořicových flavonoidů známé už více než dvě desetiletí. Protivředové účinky byly potvrzeny na lidech a v Číně a Japonsku se nyní prodávají přípravky s obsahem lékořicových flavonoidů na léčbu vředů. Účinky těchto přípravků jsou minimálně stejné jako účinky Ranitidinu, nemají však vedlejší toxické účinky.

Antioxidační účinky: Přestože jsou flavonoidy z rozlišných zdrojů známé svými antioxidačními vlastnostmi, důkazy o silných antioxidačních účincích lékořicových flavonoidů byly představeny teprve nedávno. Za použití rozličných testovacích metod vědci z čínské Akademie věd v Beijingu a mongolské Fakulty medicíny v Huhekotu zjistili, že lékořicové flavonoidy mají vyjímečně silné antioxidační účinky více než stokrát silnější než účinky vitamínu E. V xantin/xantin oxidačním systému na testování bezkyslíkových radikálů za použití techniky rezonance elektronového spinu bylo zjištěno, že dávka 2,58 mg/ml lékořicových flavonoidů vyhledala více volných radikálů než 258 mg/ml vitamínu E (20,6 % proti 11,2 %). Na základě této zprávy jsou flavonoidy z lékořice nyní nejsilnější přírodní antioxidant, který známe.

Toxicita: Lékořicové flavonoidy mají velmi slabou toxicitu. To není překvapující, protože jsou odvozeny z hojně používané byliny, jejíž toxicitu, jak se zdá, způsobuje glycyrrhizin.

Doporučené užívání : v nápojích , džusech, kapslích, tabletách apod., rovněž kosmetická péče o pleť (mléka, krémy atd.)

Dávkování: 20-100 mg na den při orálním užívání, 0,01 – 0,2 % v kosmetice.