PhytoChi CZ PhytoChi SK PhytoChi PL

logo500-pj-CZ

Skořicovník čínský (Cinnamonum aromaticum)

Skořicovník čínskýLatinské jméno rostliny: Cinnamomum aromaticum Nees

Čeleď: Lauraceae, vavřínovité

Využívá se: kůra větví a stonků

Obecné informace: Čínská skořice nebo také kasie se obecně považuje za rozdílnou od skořice saigonské či cejlonské, která se zřejmě nachází ve vaší kuchyni. Potravinářský průmysl dává přednost těmto dvěma druhům pro jejich lepší chuť, ale farmaceutický průmysl používá jak kasii, tak i jiné druhy skořice. Pro průměrného člověka, nepříliš znalého této problematiky, je rozdíl v chutích tak malý, že se dá stěží rozeznat.

Strom skořicovníku může dorůstat až do výšky 12-17 m. Při pěstování kasie se stromy obvykle kultivují a prořezávají tak, aby nerostly do příliš velkých výšek z důvodů snadné sklizně. Existuje mnoho druhů kasie. Nejznámější dva jsou „quills“ (=skořicová kůra ve svitku) a „strips“ (=pásky). Quills se získávají z mladých stromků ( stáří 5-6 let) a strips ze starých stromů. Kasie se vyrábí pouze v Číně, kde se nazývá „rou gui“. Největší objem produkce pochází z provincií Guangxi, Guandgdong a Yunnan. Značná část sklizně se využívá na výrobu kasiového oleje (též zvaný olej z čínské skořice), který stejně jako běžný skořicový olej se v západních zemích hojně využívá k ochucování jídel a pro farmaceutické účely.

Kasie obsahuje 1-2% silice (kasiového oleje), kterému kasie z největší části vděčí za svou kořeněnou chuť a vůni. Stejně jako ostatní výrobky z kůry, i kasie mimo jiné obsahuje velké množství chemických látek, které se využívají na výrobu fragrancí a esencí. Skořicový aldehyd, který je přítomen v největším množství (75-90%) při vědeckých pokusech účinkoval u myší jako sedativum a látka tlumící bolest.

Kasie i běžná skořice se již tisíce let používají jak ve východních, tak i v západních kulturách při léčbě průjmů, revmatismu, nachlazení, vysokého krevního tlaku, ledvinových potížích a bolení břicha.

Účinky na organismus: Čínští a japonští vědci zjistili, že kasie působí jako sedativum a snižuje vysoký krevní tlak a teplotu u pokusných zvířat. Olej má antiseptické účinky, ničí různé druhy bakterií a hub.

Tradiční použití: V Číně se kasie co by léčivo používá již několik tisíc let. První zmínka o kasii spadá do doby vlády Dynastie Han – byla popsána ve Shennongově herbáři v kategorii netoxických bylin. V současné době je kasie považována za bylinu slabě toxickou se zahřívacími účinky. V případě požití relativně velkého množství (37 g a více) se mohou objevit příznaky otravy: závratě, rozmazané vidění, kašel, neuhasitelná žízeň, snížené vylučování moči. Tyto příznaky se charakterizují jako „teplé“ a léba obecně vyžaduje ochlazovací byliny např. vigna mungo (Vigna mungo) nebo květ chryzantémy věncovité (Chrysanthemum coronarium).

Tradiční medicína čínskou skořici používá k léčbě studených rukou a nohou, slabého pulsu, bolestí hlavy, bederního ústřelu (housera), bolestí kolen, obtížného dýchání se sípáním, zrychleného dýchání, menstruačních bolestí, nepravidelné menstruace, bolestí břicha a zvracení. Obvyklá denní dávka je 1-4,5g, užívá se ve formě prášku nebo čaje.

Kasiový olej se nejvíce používá jako lék proti nadýmání a plynatosti a nebo jako žaludeční tonikum. Obvyklá denní dávka je 0,06-0,6 ml (1-10 kapek) nakapaných do vody.

Domácí léčení: Z řady existujících domácích receptů jich většina kasii používá v kombinaci s mnoha dalšími bylinami. Následující dva recepty patří k těm nejjednodušším:

K léčbě bolestí břicha a průjmů způsobených žaludeční a střevní nevolností se ve stejném poměru smíchá prášek kasie s práškem hřebíčku (28 g každého z nich) a tato směs se buď užívá vnitřně nebo aplikuje vně.

Vnitřní použití: prášek se zapíjí vodou, denní dávka je 0,6-1,6g.

Vnější použití: malé množství prášku se stejnoměrně nanese na lepicí pásku o rozměru 6×6 cm a nalepí se do oblasti pupku.

K léčbě traumatických zranění (rvačky, nárazy, pády) po kterých dojde k městnání krve a dostaví se bolesti těla, se užívá asi 6g práškového kasia do vína.

Dostupnost: Kasie se prodává v obchodech se zdravou výživou a v obchodech s čínským kořením.