PhytoChi CZ PhytoChi SK PhytoChi PL

logo500-pj-CZ

Slzovka obecná (Coix lacryma-jobi)

Slzovka obecnáLatinské jméno rostliny: Coix lacryma-jobi L.

Čeleď: Poaceaea, lipnicovité

Používá se: zralé obilky

Vlastnosti: diuretické, posiluje slezinu, šíří teplo, uvolňuje klouby, pomáhá proti otokům, vylučuje hnis, antioxidační, antimutagenní, obecné tonikum

Nejběžnější tradiční použití: bolestivé klouby, revmatizmus, edém,

Využití v současné době: bradavice, ekzémy, střevní katar, průjem, zánět plic, akutní zánět slepého střeva.

Obecné informace Obilky slzovky, tzv. čínské perličky, se hojně používají v Asii jako potravina i léčivo. V Číně je to jedna z nejoblíbenějších rostlin – bylin používaných pro léčbu pomocí stravy v případech bolestivých nebo nepohyblivých kloubů – užívá se buď samotná nebo do polévkových směsí. Podle všeho se zdá, že to funguje. Máte-li nepohyblivé nebo bolestivé klouby, radím vám, abyste před tím než se vydáte na nevratnou cestu steroidů, zkusili následující recept: povařte 30-60 gramů obilek tak, jako byste vařili obyčejný ječmen a vypijte odvar nebo chcete-li to snězte celé. Čekejte jeden až dva týdny, dostaví-li se výsledek. Pokud to nezabere, nic neztratíte. Pokud ano, ušetříte si doživotní závislost na steroidech.

Mnoho způsobů tradičního využití čínských perliček má dnes svůj vědecký základ. V průběhu několika posledních desetiletí japonští vědci na základě experimentálních studií zvířat izolovali z obilek velký počet aktivních chemických složek. K nim patří koixol (protizánětlivá látka, antihistaminum, svalový relaxant, snižuje teplotu atd.) a koixany ( polysacharidy obsahující peptidy, které snižují obsah cukru). Čínské perličky navíc obsahují množství běžnějších živin s mnohem jemnějšími skrytými účinky, jež se nedají určit na základě pokusů se zvířaty. Mezi tyto živiny patří lipidy (glykolipidy, fosfolipidy, steroly atd.), aminokyseliny, adenosiny, thyamin a další.

Jiný název pro čínské perličky je „Jobovy slzy“, v Americe jsou známé jako „čínský perlový jemen“. Když se uvaří ( 1 hodina a víc), chutnají jako obyčejný ječmen, avšak v mnoha aspektech se od obyčejného ječmene liší. Obyčejný ječmen nemá takový účinek jaký je přisuzován čínských perličkám.

Ironií osudu se stalo, že v posledních letech se obyčejný ječmen začíná objevovat v polévkových směsích, které mají obsahovat čínské perličky. Byl jsem svědkem mnoha případů, kdy takové směsi byly prodávány v čínských čtvrtích v Americe. Tyto pančované směsi však nemohou svým konzumentům nabídnout takové účinky jako čínské perličky.